Algemeen wedstrijd regelement

Hier doen we het voor

Paardensport nóg leuker en bereikbaarder maken voor recreatie ruiters, voor wedstrijd ruiters én natuurlijk vooral voor al die paarden en pony’s. Daar doen we het voor.

Met WeAllRide rijd je de wedstrijden gewoon in je eigen rijbaan of manege. Dus in vertrouwde omgeving. Dat betekent veel minder stress voor je paard of pony en minder zenuwen voor jou.

Een ander voordeel is de onafhankelijke jury. Ze beoordelen zonder voorkennis en geven je na afloop altijd positieve tips. De kosten vallen ook mee. Je betaalt een aanvaardbaar bedrag per wedstrijd. Zo maken we paardensport leuker en bereikbaarder.

 

Heldere en regels voor ruiter én paard

WeAllRide heeft een aantal heldere regels. Algemene regels binnen de paardensport en het wedstrijdcircuit én regels per sportonderdeel. Maar altijd in het belang van jou en je paard.

Niet ingewikkeld, maar voor iedereen te begrijpen.

 

Regel 1: Plezier voorop

WeAllRide draait om rijplezier, respect voor het paard en onafhankelijkheid. De oefeningen van WeAllRide bieden voldoende uitdaging, zijn leuk om te doen en helpen je om het lichaam van je paard zó te trainen dat die de ruiter makkelijk kan dragen.

 

Regel 2: Wees voorzichtig met de training van jouw paard/pony

Dressuur rijden is bedoeld om het paard te trainen zodat hij jou als ruiter goed kan dragen. Nu kun je je voorstellen dat jonge paarden niet zo sterk zijn als wat oudere paarden. Als je weet dat de belangrijkste groeischijven voor het dragen van een ruiter op de rug  van paarden, zo rond hun 5 jarige leeftijd zich pas sluiten, kunnen we bedenken dat we heel voorzichtig moeten zijn in het trainen van deze jonge paarden.

Daarom heeft WeAllRide voor alle klassen een minimale leeftijd van het paard vastgesteld:

Basis – 4 jr
Licht – 5 jr
Middelzwaar – 6 jr
Zwaar – 7 jr.
Zeer Zwaar – 7 jr.

In alle gevallen behoudt WeAllRide zich het recht voor tot uitsluiting deelname wanneer (volgens onze visie ) het paardenwelzijn in het gedrang komt tijdens het rijden van de proef.

 

Regel 3: Iedereen kan meedoen

Jong, oud, gehandicapt, recreatie ruiter of wedstrijdruiter: iedereen kan meedoen aan de WeAllRide wedstrijden. Het enige wat je nodig hebt: een paard, iemand die de proef voorleest en iemand die je filmt. Ben je tevreden over de proef en je video? Stuur dan je video naar de jury. Binnen 48 uur krijg je de score en feedback.

 

Regel 4: De jury is er voor jou

Bij WeAllRide is de jury onafhankelijk. Ze kennen de ruiter niet en kijken puur naar hoe je presteert. Ook krijg je positieve feedback en tips waarmee je verder kunt. Wij vinden die coachende rol net zo belangrijk als de beoordeling, want juist daar leer je van. Heb je toch nog vragen? Na je beoordeling mag je vragen stellen via onze WhatsApp klantenservice op nummer 06 22713998.

 

Regel 5: Respect voor elkaar

WeAllRide vindt het belangrijk dat iedereen die betrokken is bij onze diensten, met respect wordt behandeld. Dit geldt voor zowel richting jou en je mede-deelnemers als richting de juryleden, medewerkers WeAllRide en ieder ander die betrokken is. Uiteraard geldt dit ook voor het paard. Wees eerlijk en oprecht tegen jouw paard, zodat je optimaal kunt genieten van jullie samenwerking.

 

Regel 6: Social Media

Je kunt jouw eigen video delen op Social Media als je dat wilt. Wees respectvol over mede-deelnemers die hun video openbaar delen. Wees je er bewust van dat iedereen plezier wil hebben en zijn best heeft gedaan om zo goed mogelijk te rijden.

Dit geldt uiteraard ook voor de juryleden. Zij hebben de tijd genomen om jouw video te beoordelen en doen dit vanuit een positief coachende rol.

Behandel een ander zoals je zelf ook behandeld wilt worden.

 

Regel 7: Rijden met en voor elkaar

Bij WeAllride rijd je ook voor je gehandicapte medesporters. Want van elke inschrijving gaat er 1 euro naar het Fonds Parapaard. Zo kan echt iedereen genieten van de paardensport.

 

Regel 8: Kies je eigen wedstrijden

Je bepaalt zelf aan welke wedstrijd je meedoet. Kijk in de agenda en schrijf je in. Meer info over online competities vind je in Reglement Online Competitie Dressuur.

 

Regel 9: Bepaal zelf je klasse

Je mag meedoen in elke klasse en tot op de dag zelf bepalen met welk paard. Dus ook een nieuw of onbekend paard. In welke klasse je met dat paard ook reed. De combinatie moet wel voldoen aan de promotieregeling. Bij controle toon je het paspoort met chipnummer.

Rijd je op een manege en heb je niet de beschikking over een eigen paard, dan kun je kiezen voor categorie 1. De klassen binnen categorie 1 zijn:

 • P1
 • P2
 • P3
 • P4
 • P5

Ben je een individuele wedstrijdruiter, dan kun je kiezen voor categorie 2. De klassen binnen deze categorie zijn:

 • Basis
 • Licht
 • Middelzwaar
 • Zwaar
 • Zeer zwaar

Ben je gehandicapt en rijd je op een manege voor aangepast paardrijden, dan kun je kiezen voor categorie 3. De klassen binnen deze categorie zijn:

 • G1, met begeleiding
 • G2, zonder begeleiding
 • G3, met begeleiding
 • G4, zonder begeleiding
 • G5, zonder begeleiding

 

Regel 10: Prima promotieregeling

WeAllride werkt met procent-scores. Haal je voor alle onderdelen een 10, dan heb je een 100% score. Na je start in een klasse gelden de volgende promotieregels voor jou en jouw paard als combinatie:

Voor de Klasse P1, P2, Basis en Licht geldt:

 • Je mag door naar een volgende klasse als je minimaal 3x een score van 63% of meer rijdt
 • Je gaat verplicht naar een volgende klasse bij 3x een score van 73% of meer rijdt

Voor de Klasse P3, P4, P5, Middelzwaar, Zwaar, Zeer Zwaar geldt:

 • Je mag door naar een volgende klasse als je minimaal 3x een score van 68% of meer rijdt
 • Je gaat verplicht naar een volgende klasse bij als je 3x een score van 78% of meer rijdt

Voorbeeld:

Je bent met paard X gestart in klasse Licht. Je hebt 3x een score gereden van meer dan 63%, maar minder dan 73%. Je hoeft nog niet door naar klasse Middelzwaar, maar mag dat wel. Je mag ook starten in klasse Basis met hetzelfde paard, tenzij of totdat je met hetzelfde paard in klasse Basis 3x een score hebt gereden van 75% of meer.

Voor de categorie 3 klassen geldt dat de instructeur inschat of de ruiter wel of niet door kan naar een andere klasse.

 

Regel 11: Ex Aequo regeling

Wanneer er 2 (of meer) ruiters een gelijke eindscore hebben, treed onze Ex Aequo regeling in werking. Deze is als volgt opgebouwd:

Categorie 1 klassen

Voor P1 geldt: Er wordt gekeken naar de hoogste score voor het onderdeel “Houding van het lichaam”. Indien deze score gelijk is, wordt er gekeken naar het punt “Plaats&houding van de benen”, waarbij degene met hoogste score voor dat onderdeel de winnaar is.

Voor P2 geldt: Er wordt gekeken naar het hoogste gemiddelde van het de onderdelen “Houding van het lichaam” en “Plaats&houding van de benen”. Indien deze score gelijk is, wordt er gekeken naar het het punt “Plaats & houding van de handen”, waarbij degene met de hoogste score voor dat onderdeel de winnaar is.

Vanaf P3 geldt: Er wordt gekeken naar het hoogste gemiddelde van alle onderdelen die gelden onder onze noemer “Ruiter”. Indien deze score gelijk is, gaan we per punt door het protocol tot er een verschil in op treedt, waarbij degene met de hoogste score voor dat onderdeel de winnaar is.

Categorie 2 klassen

Voor Basis geldt: Er wordt gekeken naar de hoogste score voor het onderdeel “Houding en zit”. Indien deze score gelijk is, wordt er gekeken naar het punt “Effect van de hulpen”, waarbij degene met de hoogste score voor dat onderdeel de winnaar is.

Voor Licht geldt: Er wordt gekeken naar het hoogste gemiddelde van het de onderdelen “Houding en zit” en Effect van de hulpen. Indien deze score gelijk is, wordt er gekeken naar het het punt “Impuls”, waarbij degene met de hoogste score voor dat onderdeel de winnaar is.

Vanaf Middelzwaar geldt: Er wordt gekeken naar het hoogste gemiddelde van alle onderdelen die gelden onder onze noemer “Harmonie tussen ruiter en paard”. Indien deze score gelijk is, gaan we per punt door het protocol tot er een verschil in op treedt, waarbij degene met de hoogste score voor dat onderdeel de winnaar is.

 

Regel 12: Alle scores op een rijtje

Als je een account aanmaakt krijg je een persoonsnummer. Al je scores worden hieraan gekoppeld. Je paard wordt op chipnummer geregistreerd.

 

Regel 13: Leuker voor de jury

WeAllRide is er ook voor de juryleden. Omdat je van een scherm beoordeelt, kun je vrijer en zonder voorkennis jureren. Bovendien help je met jouw tips en advies een ruiter vooruit.

Wil je jurylid worden? Meld je dan aan voor de WeAllRide selectieprocedure. Als alles goed is, ga je onze  jurycursus volgen. Deze duurt een dag. Afhankelijk van jouw juryervaring wordt er gekeken naar een passende praktijkbegeleiding. Bij weinig juryervaring word je bij de eerste tien video’s gekoppeld aan een senior jurylid. Je beoordeelt dan zelf de video’s, maar voordat je feedback naar de ruiter stuurt, laat je een senior jurylid meekijken. Als er van de tien beoordelingen minimaal zes zijn goedgekeurd door het senior jurylid, ben je zelfstandig WeAllRide jurylid. Meld je aan via onze WhatApp klantenservice op telefoonnummer 06 27109510 of mail naar [email protected].

Dit reglement is intellectueel eigendom van WeAllride.org BV. Het is verboden om documenten, materialen, logo’s & merkvoering uit te geven in welke vorm dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van WeAllride.org BV. Daar waar onze reglementen niet in voorzien, volgen we het FEI reglement Dressage.