Anouke Janssen: “Er is gewoon echt over na gedacht”

Anouke Janssen: “Er is gewoon echt over na gedacht”

Anouke Janssen is een enthousiaste deelnemer van onze online-dressuurwedstrijden. Ze start regelmatig met haar vier paarden, zowel in de reguliere sport als onze online. “Online wedstrijden zijn gewoon wat makkelijker”, legt ze uit. “Ik heb twee paarden staan die niet graag op transport gaan, maar kwalitatief hele goede wedstrijdpaarden zijn. Dan is dit echt een mooie uitkomst”.

Anouke heeft tien paarden op haar eigen trainingsstal staan, waarvan vijf van haar zelf zijn. Daarnaast traint ze nog een ruin en fokt ze met vier paarden uit de Rubinstein 1-lijn, die in eigendom zijn van Bert Wansink en Frans en Jet Janssen. “Het zijn volgens mij de enige bonte merries uit deze lijn die goedgekeurd zijn. Ik heb op dit moment twee jonge paarden van vijf en zes, hun moeder én hun oma. Een hele familie dus”, lacht ze. “De jonge paarden zijn altijd in de hand geweest en lopen op dit moment in de kudde terwijl we bezig zijn met beleren. Uiteindelijk ben ik zeker van plan om deze ook uit te gaan brengen”.

Collega’s

De amazone vindt het belangrijk dat haar paarden op een zo natuurlijke mogelijke manier worden gehouden. Zo staan ze bijvoorbeeld dag en nacht buiten, hebben ze geen dekens op als dat niet nodig is en hebben ze altijd beschikking tot hooi. “Ondanks dat ze in de sport lopen, vind ik het belangrijk dat ze zo veel mogelijk paard kunnen zijn. Het zijn voor mij echt mijn collega’s, zo noem ik ze ook altijd. We zijn er absoluut zuinig op, maar wel op een ‘paardnatuurlijke’ manier”.

NK videorijden

De amazone volgt WeAllRide al vanaf het eerste moment. “Een tijdje terug heb ik meegedaan aan het Nederlands Kampioenschap videorijden. Ik ben toen voor zowel de klasse Basis als de klasse Licht afgevaardigd naar de Gelderse Kampioenschappen met mijn merrie Meke, die ondertussen alweer 26 jaar is. Ik heb daar de finale gereden en ben uiteindelijke vierde en zevende geworden. Daarnaast film ik ook regelmatig een proef met mijn bonte merrie Vlek. Ze heet niet zo omdat ze bont is, maar omdat ze altijd onder de moddervlekken zit”, vertelt Anouke lachend.

Positieve uitwerking

Ze legt uit dat online wedstrijden soms best wel verschillen van normale wedstrijden. Ondanks dat heeft ze nog wel steeds het wedstrijdgevoel. “Op het moment dat ik mijn jasje aantrek wil ik toch graag presteren. Er ligt wel een bepaalde druk op, maar het is wel een stuk ontspannener. Als je jonge paarden meeneemt naar normale wedstrijden, ervaar je toch een soort van stres. Dat is online gewoon veel minder, ik kan me veel beter focussen op het rijden van de proef, dat is echt heel fijn”.

“Daarnaast is het jurycommentaar heel anders. Bij WeAllRide krijg je niet alleen te horen wát je anders moet doen, maar ook hoe je jezelf kan verbeteren. Het is een andere manier van informatie verwerken, ik merk dat dat een positievere uitwerking heeft op mij. Op deze manier heb ik meer zin om de oefeningen die minder gingen aan te pakken”.

 

Vrolijk

De amazone is ongeveer tachtig procent van de tijd rolstoel gebonden, dus stuurt regelmatig een proef in naar onze para-klasse. “Ik heb een waslijst aan aandoeningen, maar omdat één van deze niet op de officiële FEI-lijst staat mag ik niet in de officiële paradressuur starten. Ik heb wel een dispensatie, maar dat is best ingewikkeld. Bij WeAllRide is het gewoon simpel: ik zit in een rolstoel dus ik mag meedoen in de paraklasse. Dat vind ik super fijn, want er rust nog steeds een beetje een taboe op het feit dat dat als je in een rolstoel zit, je helemaal niet kan paardrijden. Daarnaast vind ik het ontzettend leuk dat de drempel om mee te doen ontzettend laag is. Zo mag je ook meedoen aan de kür op muziek als je gewoon in de basisport rijdt. In mijn omgeving zie ik dat veel mensen hier echt vrolijk van worden, er is echt over na gedacht”.

Tekst: Isa Wessels

Foto: Privébezit

Wil jij ook meedrijden net zoals Anouke?

dat kan, iedereen is welkom bij WeAllRide

Bij ons kan je kiezen uit verschillende wedstrijden voor alle niveaus.

Mocht je vragen hebben onze klantenservice is dagelijks bereikbaar van  9:00-22:00 via What’s app, +31 6 26949312 Facebook Messenger en chat op de site.

Wedstrijden