Ilonca Mos-Bolier: “Egbert zet altijd zijn beste beentje voor”

Ilonca Mos-Bolier doet met haar Groninger Egbert mee aan de nieuwe zadelrubriek voor het Groninger paard, die WeAllRide samen met Vereniging Groninger Paard organiseert. Ondanks dat haar paard geen doorsnee dressuurpaard is, traint de combinatie met de gekregen feedback fanatiek door naar het Z.

De amazone ontmoette Egbert op de manege. “Toen ik hem voor het eerst zag sprak zijn uiterlijk me gelijk aan. Hij was pas net zadelmak en had net iemand van zijn rug afgegooid, dus mocht ik er op”, begint ze lachend te vertellen. “Het klikte vanaf het eerste moment en elke week ging het weer een stukje beter. Op dat moment was ik niet specifiek op zoek naar een Groninger, maar toen ik hem eenmaal leerde kennen ontstond er pure liefde voor het ras”.

Veelzijdig inzetbaar

“Groningers staan bekend om hun werklust, koele karakter en dat ze veelzijdig inzetbaar zijn. Egbert vindt alles leuk; hij houdt van buitenritten, dressuur rijden, springen en hij sleept zelfs de bak. Het is een ontzettend leuk en vriendelijk dier en hij is altijd braaf, tijdens het rijden denkt hij liever met je mee dan dat hij zichzelf lichamelijk moe maakt”, lacht Ilonca. “Het is met zijn maatje extra full niet echt het type sportpaard qua bouw, maar hij zet wel altijd zijn beste beentje voor. Daardoor doen we het ook leuk in de dressuur”.

Spannend

De amazone schreef zich in bij de Vereniging Groninger paard en start ondertussen M1 met de zweetvos. “We reden voor corona maandelijks wedstrijden, alleen we hebben geen trailer. Daardoor kwam het goed uit om nu mee de toen aan deze online wedstrijd. In het begin was het nog best spannend, want ik wilde een mooie proef neerzetten én opletten dat het goed gefilmd werd. Maar het was ontzettend leuk en we hebben enorm veel plezier gemaakt tijdens het opnemen. De voorlezer en tevens filmer was ook enthousiast, het is extra leuk dat we dit samen konden doen”.

Over haar protocol vertelt ze: “Het commentaar was heel positief en ik heb leuk commentaar gekregen. Zo kreeg ik te horen dat het verruimen van de gangen wel wat beter kon, zijn achterbenen mogen iets meer onder zijn lijf treden. Als ik hem iets meer van achter naar voor rijd, kan ik van de zevens achten maken. Bijna bij elk punt was wel iets opgeschreven, dat maakt het enorm leerzaam. Het filmen was ook heel makkelijk. Zodra de video klaar was konden we een proefje kopen en de video insturen, het wees zichzelf. Het hele proces was heel leuk om te doen”.

Doel

Ondanks dat Groningers niet de type sportpaarden zijn die je vaak in de ring tegenkomt, is de amazone vastbesloten om het Z te halen. “Egbert is heel werkwillig en als ik iets van hem vraag wil hij het altijd voor me doen. Als hij het fysiek aankan en het leuk blijft vinden is dit wel een droom van mij. Het is geen KWPN’er met heel veel pit die van zichzelf al actieve gangen heeft. Zijn gangen zijn wat vlakker dus we moeten met wat meer impuls rijden, de figuren netjes afwerken en correcte hulpen geven. Veel jury’s merken dat op en zo komen we lekker mee met de rest en halen we onze winstpunten binnen. Uiteindelijk kunnen we zo ons doel bereiken”, sluit de amazone gedreven af.

Tekst: Isa Wessels

Foto: Judimage