Irmgard Gijsen: “Zodra de camera aangaat begint het te kriebelen”

Irmgard Gijsen is deze maand precies een jaar in bezit van GLOCK’S Tango-dochter Waterman’s Fitara. Ze rijdt mee in de landenwedstrijd Nederland-België, waar ze een percentage van 67,40% wist te behalen.

Ondanks dat de merrie bijna 1,80 meet, wordt ze dagelijks aangesproken met Vietje. “Het is een ontzettend lief paard. Hoewel ze af en toe best moeilijk bij elkaar te rijden is vanwege haar formaat, zijn we momenteel lekker op weg in de B. Ze heeft een super karakter en ik heb een hele fijne klik met haar”.

Competitief

De amazone heeft tot haar achttiende bij de pony’s gereden, daarna is ze een tijdje gestopt met de paardensport. “Zeven jaar geleden, op mijn 47e heb ik het paardrijden weer opgepakt. Eerst met twee friezen, daarna met Vietje. Uiteraard ben ik gewoon weer in de B begonnen met wedstrijden rijden, want de winstpunten van vroeger tellen helaas niet meer mee”, lacht ze.

“Ik vind het superleuk om wedstrijden te rijden. Ik ben dan ook best wel competatief ingesteld, altijd al geweest. Zo’n online landenwedstrijd is een manier om de competitie aan te gaan met een ander land, dat gevoel vind ik gewoon heel erg leuk.

Mooie aanvulling

“Online wedstrijden zijn wat laagdrempeliger, het is heel makkelijk om mee te doen en het voelt precies hetzelfde. De voorbereidingen zijn iets relaxter, maar zodra de camera aangaat ben ik net zo gespannen als op de gewone wedstrijden. Ik vind beide manieren erg leuk om te doen. Op de gewone wedstrijden is het een voordeel dat je jezelf direct kan meten met anderen, online is het een voordeel dat je je video kan terugkijken met bijbehorend jurycommentaar. Online is een mooie aanvulling op de reguliere wedstrijden”.

Complimentje

“Het jurycommentaar is goed, veel dingen zijn erg herkenbaar. Soms denk ik dat ik ergens heel hard aan gewerkt heb, maar dan blijkt dat het toch net niet goed genoeg is. Dat laten ze dan altijd aan mij weten. Wat ik ook erg leuk vind is dat er onderaan het protocol altijd een complimentje staat. ‘Leuke combinatie’ of ‘netjes voorgesteld’, dat is prachtig om terug te lezen”.

Maximale

Bij WeAllRide krijg je geen winstpunten. Veel ruiters en amazones gebruiken de online competities dan ook om zich voor te bereiden op de reguliere wedstrijden. “We zijn een beetje in de B blijven hangen door de corona, maar voor mijn gevoel is het ook nog niet het juiste moment om te promoveren. We halen makkelijke winstpunten, maar ik vind zelf dat ik haar nog niet goed genoeg onder controle heb voor de hogere klassen. Op deze manier kan ik gewoon blijven oefenen zonder dat er druk achter zit, daar ben ik heel blij om”.

“Mijn doel is om het maximale te bereiken wat voor ons haalbaar is; het Z2. Ik heb niet veel ruiterjaren meer. Ik ben nu 54 dus ik hoop de komende acht jaar nog fanatiek wedstrijden te kunnen rijden, al hoop ik natuurlijk langer recreatief te mogen rijden. Maar dat is dus wel echt ons doel”.

Tekst: Isa Wessels

Foto: PicturePicture