Laura Dijkzeul: “Rijden met mijn ogen dicht”

Laura Dijkzeul wist met onze Instagram-winactie een les van Maarten van Stek te winnen. Samen met haar Friese hengst Redbad is ze hard op weg naar het M2, maar liep ze tijdens het trainen tegen wat dingetjes aan. Ze hoopte zich deze les volledig te kunnen op te focussen op het zetten van de puntjes op de I.

Probleem

De amazone liep tijdens het rijden steeds tegen hetzelfde probleem aan. “Soms kan ik mijn onderbenen niet stilhouden en heb ik er last van dat ik in mijn linkerbeugel minder contact heb dan in mijn rechterbeugel. Ik weet dat mijn linkerbeen iets korter is, maar ik kon er maar niet achter komen waardoor dat kwam. De oplossing had ik nog steeds niet gevonden, dus daar hebben we ook aan gewerkt tijdens de les”.

Twee delen 

De les bestond uit twee delen. “Het eerst half uur heb ik aan de longeerlijn vastgezeten en toen heeft Feline Wiltenburg lesgegeven. Dat was best bijzonder, ik moest zonder beugels, zonder teugels met mijn ogen dicht rijden. En vertrouwen op iemand die ik eigenlijk niet kende. Als je je ogen dicht hebt voel je veel minder dat als je gewoon kan kijken. Je doet hetzelfde, maar op het moment dat je je ene zintuig uitschakelt gaat je ander zintuig harder werken. Dat heb ik echt ervaren. Zo ben ik erachter gekomen dat ik in de bochten te veel met mijn bovenlichaam instuurde, en dus weinig contact had in de linker beugel. Voor mijn gevoel moest ik in de tegenovergestelde richting draaien met mijn lichaam, maar daardoor kreeg ik wel contact op beide beugels. Dat was superfijn”.

Maarten van Stek gaf het tweede gedeelte van de les. “Hierin hebben we echt dressuurmatig gereden. Alles wat ik in het halfuur daarvoor geleerd had, moesten we nu toepassen in de praktijk. Het was heel leerzaam. Ik les zelf ook een keer per week, maar het is ook wel eens grappig om les te krijgen van een andere instructeur. Zo hoor je ook eens een andere mening”.

M2

Laura is al een combinatie met de hengst vanaf dat hij drie is, en is trots op wat ze tot nu toe al bereikt hebben. Op dit moment starten ze M1 en zijn ze hard opweg naar de overstap naar het volgende niveau. “Ik wil hem doortrainen tot het M2, en zelf wil ik mijn houding gewoon verbeteren. Het is een stukje bewustwording en daar probeer ik constant aan te denken en eraan te werken zodat het beter wordt”.

Tekst: Isa Wessels

Foto: Marissa Hoorn fotografie