Leonne Baljon: “Ik heb een kür gereden op de muziek van Kung Fu Panda”

Eén van Leonne Baljon haar grootste dromen is om een kür op muziek te rijden. Toen de inschrijving van de Epplejeck Kür op muziek opende twijfelde ze geen moment en schreef ze zich in. “Het was echt ontzettend leuk om te doen”, reageert ze enthousiast.

“Ik doe mee met luitenant DBV, mijn vierjarige KWPN’er”. Ik heb hem nu bijna een jaar en ik ben hem langzaam aan het klaarstomen voor het zwaardere werk. Hij is nog jong natuurlijk, dus ik hou rekening met wat hij kan en wil. Maar tot nu toe gaat dat erg goed. Zijn conditie wordt steeds beter en in de training pakt hij alles heel snel op”, vertelt ze. 

Even wennen

Leonne kocht de ruin om er dressuurwedstrijden mee te rijden, maar vindt afwisseling in het trainen net zo belangrijk. “We doen heel veel samen. Buitenrijden vinden we heel leuk en we pakken af en toe een hindernisje mee. Mijn doel is wel echt om er dressuur mee te starten, tot nu toe zijn we goed op weg. Momenteel starten we L1 en na corona willen we weer fanatiek aan de bak”.

Minder stress

Op dit moment staat de amazone aan kop bij de EJ vrije kür in de klasse Basis. “Ik ben gek op rijden op muziek. Op de stal waar mijn paard staat worden vaak shows gereden, daar ben ik echt helemaal weg van. Toen ik zag dat ik nu de kans had om het zelf te doen, heb ik die met twee handen aangegrepen. Zelf luister ik altijd naar filmmuziek, dus ben ik gaan zoeken welke muziek bij mij en mijn paard past. Daarna ben ik gaan kijken naar de verplichte onderdelen die in de proef moesten. Die onderdelen heb ik gekoppeld aan rustige en minder rustige stukjes uit de muziek. Zo heb ik een hele kür gemaakt”.

“Ik heb gekozen voor muziek uit de Kung Fu Panda-films”, vervolgt Baljon lachend. “Ik had nog een gouden jurk en een gouden draak liggen. Aan dat tweede zit nog wel een verhaal, ik heb er namenlijk voor gekozen om muziek uit alle drie de films te combineren. Aan het eind van de derde film wordt de panda een gouden draak, precies op dat stuk voerde ik mijn galoponderdelen uit. Het paste echt perfect bij elkaar!”.

Even wennen

“Het was super leuk om te doen. Dat ik dit überhaupt kan doen met mijn vierjarige paard is echt geweldig. Hij was heel braaf, zelf met die gouden jurk op zijn billen. We hebben samen weer een grote stap gezet. Stiekem is het mijn droom om dit later een keer echt te doen en ik denk dat dit een goede voorbereiding is geweest. Ik heb goede feedback gekregen. Niet alleen op het rijden, maar ook over de muziek en de oefeningen. Dit kan ik zeker gebruiken voor de volgende keer.


Ze sluit af: “Ik wil gewoon zo veel mogelijk mooie momenten maken en uiteindelijk zo hoog mogelijk in de sport te komen. Maar alles op zijn tijd, er zit absoluut geen haast achter”.

Tekst: Isa Wessels

Foto: Privébezit