Lisanne Bons: “Het was echt een projectje”

Met ruim 5% verschil met de tweede plaats weet de elfjarige Eliza Beeuwkes nog steeds aan kop te blijven in de reguliere klasse. Dit doet ze met haar pony Lippie (Olympia), die ze nog niet heel lang in haar bezit heeft.

“Mijn dochter leasete vroeger altijd een pony op de manege. Een kleine welsh, dus daar groeide ze al vrij snel uit”, begint haar moeder Lisanne Bons te vertellen. “Toen wilden we gaan kijken naar een grotere pony, maar op de manege konden we niet echt iets vinden. Dus gingen we op zoek naar een pony van particulieren die we misschien konden leasen. Tijdens het zoeken naar een leasepony schrok ik een beetje van de prijzen, voor het geld wat ze vroegen konden we net zo goed zelf een pony kopen”.

Olympia

Lisanne besloot langzaam op zoek te gaan naar een pony voor Eliza. Via via kwamen ze terecht bij een bruine pony genaamd Olympia. “Het was niet echt de planning om een pony te kopen, dus we hadden ook geen budget gereserveerd of er over nagedacht. Maar toevallig had een kennis nog een adresje met een oudere pony. We gingen kijken en het was een superleuke pony, maar ze zag er niet al te best uit. Ze had mok en ze was echt heel erg mager”.

“Ze vervolgt: “Maar ze was goedgekeurd door de dierenarts en het klikte heel erg met mijn dochter. Daarnaast was het bedrag zo laag dat het ook nog wel de moeite waard was om het te proberen, dus we besloten haar twee maanden op proef te nemen. Pas toen we haar ophaalden en we haar goed bekeken, zagen we hoe slecht ze er eigenlijk eraan toe was. Ondertussen is het vier maanden later en is ze al 150 kilo aangekomen, dat zegt wel heel veel. Het was een projectje, maar ze ontwikkelt zich ontzettend goed”.

Ponystreken

“Ze begint alleen nu wel echte ponystreken te ontwikkelen. Eliza is druk bezig om de galop onder controle te krijgen, want je merkt echt dat de pony er steeds meer energie voor heeft. Lippie is nu 24, maar ze gedraagt zich af en toe als een vierjarige. Ze heeft het springen ontdekt, en gaat er het liefst in volle galop over de hindernissen heen”.

““Voor mijn dochter is het ook leuk, elke dag een pony. Het is echt recreatief, heel af en toe rijden we een Bixie mee maar dat is puur voor de lol. Die pony vindt dat gewoon heel leuk, die laat zich dan van haar beste kant zien”.


Onlinewedstrijden

De jonge amazone is enthousiast over onze onlinewedstrijden. Lisanne:“Deze wedstrijden zorgen ervoor dat ze wat gerichter gaat rijden en echt gaat oefenen. Zo kreeg ze bijvoorbeeld te horen dat ze op het goede been moest lichtrijden, ik hoef dat nu niet meer te zeggen. Die tips neemt ze mee en dan zie je echt terug dat ze beter gaat rijden. En ik vind het heerlijk, dat gesleep wat achterwege blijft is echt fijn. We zijn wel eens naar wedstijd gereden zonder rijlaarzen en zadel, dat kan nu niet. Je bent kant en klaar en het is lekker dat je gewoon in je eigen bak kan rijden. Daarnaast is het heel makkelijk, poetsen duurt langer dan de video opnemen én uploaden zelf. Het commentaar is ook duidelijk voor kinderen, daar wordt echt rekening mee gehouden”.

De komende tijd is Eliza haar doel om heel veel plezier te hebben met haar pony. “Het rijden gaat steeds een beetje beter”. Wat Eliza nog een keer met haar pony zou willen doen?: “Op vakantie, en dan het liefst op het strand rijden!”.

Tekst: Isa Wessels

Foto: Privébezit