Marianne Nauta: “Het is luxe dat je niet weg hoeft van huis”

Met 70% wist Sofie Nauta een tweede plek in onze reguliere wedstrijd categorie 4 te bemachtigen. Dit deed ze met Merenspony Romee, die ze samen met haar moeder rijdt.

“We hebben Romee ongeveer drie jaar geleden gekocht”, steekt Sofie haar moeder Marianne van wal. “Ze kwam binnen als een pony die constant het bit vastpakte en aan de kletter ging, maar daar is nu niks meer van te merken. Haar vorige eigenaren reden haar met een stang, dus het eerste wat we gedaan hebben is die vervangen door een trens. Daarmee zijn we haar op gaan pakken en nu gaat het zelfs al zo goed dat ze ook nageeflijk loopt als Sofie haar rijdt”.

Familiepaard

De zwarte pony is echt een familiepaardje. “Ik rijd haar zelf en ik heb naast Sofie nog twee dochters die vroeger ook beide paardreden. Als er een paard zou komen zou het dus een worden waar we allemaal op konden rijden. Sofie zelf is vanwege haar lichamelijke beperking eerst begonnen op een manege, maar toen dat goed ging hebben we het rijden ook geprobeerd op Romee. Dat pakte super goed uit”.

Dispensatie

Vanwege Sofie haar handicap is het nog niet mogelijk om te galopperen op haar pony. Omdat dat wel van haar verwacht wordt bij KHNS-wedstrijden, is het niet mogelijk om reguliere wedstrijden te rijden. “Ze is een paar keer Bixie gestart en rijdt  binnenkort ook Bixie op het NK, maar daarna wordt ze 13 en dan is ze te oud. Ze wil heel graag normale wedstrijden starten, maar de KNHS heeft geen proeven zonder galop”.

 
“Ondertussen is ze wel grade 3-gekeurd. Ze heeft dispensatie en ze mag met hulpmiddelen rijden. 10 oktober staat haar eerste parawedstrijd gepland, dat is wel echt leuk en kijken we ook echt naar uit”.

Positief commentaar

Bij de proeven van WeAllRide is het niet verplicht om te galopperen. Pararuiters en -amazones zijn dus ook welkom bij ons. “Sofie zat afgelopen jaar in het SoSo BixieDreamTeam. We reden een clinic op Outdoor Gelderland en zo zijn we terechtgekomen bij WeAllRide. Bij de proeven van WeAllRide is het niet verplicht om te galopperen en kan je zelf het niveau bepalen wat bij je past. Ideaal dus voor pararuiters en -amazones”.

De jonge amazone heeft nu ongeveer vijf keer meegedaan aan onze onlinewedstrijden. “Het commentaar is fijn en wordt altijd positief opgebouwd”. Ze vult lachend aan: “En het is gewoon luxe dat je niet weg hoeft van huis, dat is toch altijd een gesleep met de pony en de spullen”.

ParaPonyTeam

Het SoSo BixieDreamTeam stopte na een jaar. Daarom besloten ze een nieuw team op te richten; het Paraponyteam. “We wilden door om te laten zien dat je ook als jonge pararuiter of -amazone ook kan (wedstrijd)rijden en je jouw doelen en dromen achterna moet gaan. Daarom hebben we nu het ParaPonyTeam opgericht. Een leuke nieuwe uitdaging voor de toekomst!”.

Uitslag
Marlies Bergmans wist deze klasse met 70,95% te winnen. Sofie haar teamgenootje Lotje Kao werd derde met 67,80%. Elise de Boer reed naar 67,25% en Charlotte Dekker neemt de vijfde plaats in beslag met 66,75%.

Tekst: Isa Wessels

Foto: Privébezit