Marjan Hoeve: “Proeven filmen op het strand van Terschelling”

Marjan Hoeve reed mee met de Groninger competitie. Met haar zelfgefokte én -opgeleide merrie Annemay reed ze haar dressuurproef tussen de witte bordjes, óp het strand van Terschelling. Een bijzonder gezicht, én het perfecte voorbeeld dat je vrijwel overal mee kan doen met onze online wedstrijden.

Annemay is geboren uit de ter-, model-, preverent-, elitemerrie Leda. “Het is het derde veulen wat we uit haar gefokt hebben”, begint Marjan te vertellen. “Ze heeft een Duitse vader; Ernst, en haar moeders vader is Onno S. De dekking was eigenlijk een gokje, want we willen de dressuurrichting op en toch binnen het Groninger stamboek blijven. Via Jacob Zwarteveen kregen we de kans om Leda te laten dekken en dat aanbod hebben we toen aangenomen”.

Goed uitgepakt

De merrie is dus geboren, getogen én beleerd bij Marjan. “Ze is super veelzijdig. Ze kan voor de wagen, onder het zadel en zelfs onze dochter van tien kan er op. We zijn heel blij met haar, het heeft heel goed uitgepakt. Ondertussen rijden we ook wedstrijden, al is dat op Terschelling nog best lastig. Er is hier maar één keer in de maand een wedstrijd dus het moet maar net uitkomen qua tijd en qua weer, omdat er geen overdekte rijhal is hier”, legt ze uit. “Hier op het eiland zijn best veel Groningers, dus we rijden vaak tegen hetzelfde ras”.

Ze vervolgt: “Op andere plekken rijden we wel tegen de standaard dressuurpaarden en dan merk je wel dat er verschil tussen de type paarden zit. De oudere Groninger paarden zijn vaak wat rechter gebouwd dus als je een ouder type hebt is het vaak moeilijk om hem van achter goed erbij te rijden. Ze lopen graag op de voorhand, het zijn echt werkpaarden”.

Blij verrast

De combinatie rijdt mee met de Groninger competitie. “We hebben de klasse B uitgereden en we zijn aan het oefenen voor het L, daarom was het ook super dat we online konden kijken waar we staan. Ik ben bij WeAllRide terecht gekomen omdat er ter promotie een foto van mij online stond bij de competitie. Ik was blij verrast en toen ik las waar het over ging was ik nog enthousiaster, dus ik heb gelijk een proef ingestuurd”.

Marjan reed haar ingestuurde proef niet in de rijbak, maar op het strand. “Ik vond dat we wel iets leuk moesten doen. Het was op de ultieme kans om te laten zien dat ze ook op het strand doet wat ik wil en gewoon super braaf is”, vervolgt ze enthousiast. “Volgens mij ging het goed en ik was heel erg tevreden. Annemay was braaf en ik was heel erg tevreden. Daarnaast was het super leuk en hebben we onwijs veel lol gehad om het te maken, ik zou het zo nog een keer doen”.

Ultieme doel

“De feedback was super en ik was er heel blij mee. Het was precies waar ik tegenaanloop of mee bezig ben, dus ik was positief verrast. Alles werd ook positief beschreven dus ik was er heel blij mee. De komende tijd gaan we werken aan dat hij vanaf achteren toch iets meer mag dragen lopen. Uiteindelijk willen we naar het Z natuurlijk, dat is ons ultieme doel!”, sluit de amazone af.  

Tekst: Isa Wessels

Foto’s: Privébezit