Noortje Zwietering: “Nieuwe inzichten door de les van Rien van der Schaft”

Ook Noortje Zwietering en haar paard Zilverstar (v. Obelisk) mochten meerijden met de leerzame dressuurles van Rien van der Schaft. De combinatie startte voordat de coronapandemie begon Z2, en hopen uiteindelijk het ZZ-Zwaar te bereiken.

Noortje kocht de zeventienjarige ruin van haar trainster Yardena Schillings toen hij zeven jaar oud was. “Vanaf toen zijn we samen vanaf het B gegroeid naar het Z2. Friemel zelf had een paar keer een L1 wedstijd gelopen, voor de rest hadden we beide weinig ervaring. Door de jaren heen hebben we samen alle mijnpalen bereikt”, begint de amazone te vertellen.

Vallen en opstaan

“Dat ging met vallen en opstaan, want Friemel kon heel dominant zijn en had echt een eigen wil. Zelf was ik in het begin nog niet handig genoeg om dat op te lossen, dus in het B hebben we veel moeite gehad om de basis onder de knie te krijgen. Hij snapte niet altijd wat ik deed, dus daar hebben we heel hard aan gewerkt. Daarbij hebben we elkaar heel goed leren kennen tijdens de wedstrijden, waardoor het rijden steeds beter ging. Toen we ook nog veel wedstrijden wonnen kregen we de smaak te pakken en vlogen we het B, L en het M door. Het Z1 was mijn doel, en toen ook het Z goed ging bleek dat het Z2 er ook nog inzat, dus dat rijden we nu”.

Noortje noemt de ruin Friemel, omdat hij zich echt gedraagt als een clown. “Hij is heel slim, als hij iets niet wil draait hij zich gewoon om en rent hij weg. Voor het trailerladen bijvoorbeeld moesten we echt een team vormen, het duurde een jaar maar nu loopt hij er zonder problemen op. In het begin was het op wedstrijd ook echt snel opstappen, drie rondjes losrijden en dan de ring in, maar naarmate we beide meer ervaring kregen ging dat steeds beter. Hij was gewoon super eigenwijs”, vervolgt ze lachend. “Mede door grondwerk en werken aan de hand is hij iets meer naar me gaan luisteren. Voor de rest is hij heel braaf, het spelen met de andere paarden op de wei vindt hij heel leuk. Onder het rijden is hij echt een clown, vandaar dat ik hem ook Friemel noem. Maar hij vindt het wel heel leuk en doet zijn werk goed. Hij heeft mij verbaast dat hij me heeft gebracht waar we nu staan, en ondanks zijn leeftijd doet hij het goed en hoop ik dat hij nog jaren mee kan en dat we plezier kunnen maken”.

Nieuwe inzichten

Vanwege corona en een verhuizing ligt het wedstrijdrijden op dit moment stil, maar de amazone is zeker van plan om weer te starten zodra het kan. Tijdens de les van Rien van der Schaft wilde ze graag de puntjes op de I zetten. “Rien heeft mij weer nieuwe inzichten gegeven. Daarnaast gaf het mij heel veel motivatie, we kregen echt een opkikker”, legt ze enthousiast uit. De amazone volgt Rien al langere tijd via sociale media en was in de wolken toen ze hoorde dat ze een les van hem mocht volgen. “Het was een droom die uitkwam om een keer bij hem te mogen lessen. We moesten 2,5 uur rijden vanaf Maastricht, maar het was het zeker waard”.

“De les was heel leerzaam”, vervolgt ze. “Rien is heel rustig en paste de les precies aan op mij en Friemel. Zo viel het hem op dat Friemel niet altijd goed aan mijn been reageert, dus daar heb ik hele goede oefeningen voor gekregen. Eerst in stap, toen in draf en toen kon ik die oefeningen ook gebruiken bij de galopwissels. De les was dus heel oplossingsgericht, want ook het ritme en de balans werden goed bekeken. Ik kreeg als tip dat ik niet te hard hoef te rijden, snelheid en activiteit is niet hetzelfde. Daarnaast hoef ik met het losrijden niet te laag te rijden, wat ik wel altijd deed. Rien legde uit dat het belangrijk is om de achterbenen vanaf het inrijden al te activeren, waar ik nu hard mee aan de slag ga”.

Ultieme doel

De amazone hoopt nog veel verder te komen met haar vrolijke ruin. “Als ik heel groot mag dromen denk ik aan het ZZ-Licht en misschien zelfs het ZZ-Zwaar. Dat is wel mijn ultieme doel. Het is natuurlijk even aanpoten, maar het huis is bijna klaar dus dan kan ik wat meer tijd spenderen op het paard. Ik streef er wel naar, en hij heeft me al verbaasd dat we hier al zijn, dus wie weet gaat dit ook nog lukken”, vertelt ze enthousiast.

Tekst: Isa Wessels

Foto: Lisette Dezijn/ Emelie Mager