fbpx

Protocollen

We All Ride Protocollen

WeAllRide heeft nieuwe protocollen ontworpen die je kunt rijden. Met deze nieuwe oefeningen wordt je getest op hoe goed jij en jouw paard zijn getraind in dressuur. Al onze proeven zijn gebaseerd op harmonie tussen jou en jouw paard of pony, zodat je allebei plezier hebt in het rijden. Klinkt goed toch?

Bekijk deze pagina en bepaal welke categorie en welk niveau het beste bij je past. Download het protocol en begin met oefenen. Ben jij samen met je paard of pony klaar om deel te nemen aan de wedstrijd? Maak een video en upload deze via de app of de website. Blijf op de hoogte van de ranglijst en misschien win je wel geweldige prijzen. Veel plezier en succes met rijden!

Categorie 1 en Klassen

Als manege-ruiter train je niet elke dag met een eigen paard of pony. In categorie 1 kun je dan prima je niveau tonen en naar hogere klassen doorstromen. We hebben in totaal 5 klassen. De beoordeling is gericht op de houding en zit van de ruiter, correct omgaan met de pony of het paard en de netheid van de uitvoering van de figuren. Hoe hoger de klasse, hoe strenger er op deze criteria wordt beoordeeld.

 

P1: Download Protocol

Eenvoudige oefeningen en iets moeilijkere figuren in stap en draf. Makkelijk te begrijpen door kinderen.

Dit ga je doen: grote volte, van hand veranderen, teugels langer laten worden en weer oppakken plus gebroken lijn.

 

 

P2: Download Protocol

Eenvoudige oefeningen en iets moeilijkere figuren in stap, draf en galop.

Dit ga je doen: grote volte, door een S van hand-veranderen, teugels langer laten worden en weer oppakken, gebroken lijn.

 

 

P3: Download Protocol

Eenvoudige oefeningen en moeilijkere figuren in stap, draf en galop.

Dit ga je doen: grote volte, slangenvolte met 3 bogen, een S van hand-veranderen, teugels langer laten worden en weer oppakken, gebroken lijn. Ook vragen we bij enkele draf-oefeningen om door te zitten.

 

 

P4: Download Protocol

Eenvoudige oefeningen en moeilijkere figuren in stap, draf en galop.

Dit ga je doen: grote volte, slangenvolte met 3 bogen, een S van hand-veranderen, teugels langer laten worden en weer oppakken, 5 meter gebroken lijn en stap en draf verruimen. Ook ga je bij een aantal draf-oefeningen doorzitten.

 

 

P5: Download Protocol

Eenvoudige oefeningen en moeilijkere figuren in stap, draf en galop.

Dit ga je doen: grote volte, een S van hand-veranderen, paard de hals laten strekken, 5 meter gebroken lijn en middenstap en middendraf. Ook ga je bij een aantal draf-oefeningen doorzitten.

Categorie 2 en Klassen

Als individuele wedstrijdruiter kun je elke dag trainen met een ’eigen’ paard of pony. Bij categorie 2 ga je laten zien dat je het paard goed traint en vorderingen maakt. Er zijn 5 klassen: Basis, Licht, Middelzwaar, Zwaar en Zeer Zwaar. Je kan steeds naar een volgende klasse promoveren.

 

Basis: Download Protocol

In Klasse Basis ga je alle draf-oefeningen lichtrijden.

De balans van het paard mag nog wat horizontaal zijn.

Dit ga je doen: halthouden en groeten, gebroken lijn 5 meter, grote volte, middenstap, middendraf, van hand veranderen, hals laten strekken.

 

 

Licht: Download Protocol

In Klasse Licht bepaal je zelf of je de draf-oefeningen gaat doorzitten of lichtrijden.

Je laat duidelijk zien dat je van horizontaal balans naar meer oprichting gaat rijden.

Dit ga je doen: een aantal oefeningen uit Klasse Basis plus door een S van hand veranderen, wijken voor de kuit, achterwaarts en middengalop.

 

 

Middelzwaar: Download Protocol

In Klasse Middelzwaar bepaal je zelf of je de draf-oefeningen gaat doorzitten of lichtrijden.

De balans moet duidelijk opgericht zijn.

Dit ga je doen: een aantal oefeningen uit Klasse Licht plus middendraf, volte 10 meter, schouderbinnenwaarts, travers en contragalop.

 

 

Zwaar: Download Protocol

In Klasse Zwaar ga je alle draf oefeningen doorzitten.

De balans moet duidelijk opgericht zijn, waarbij het paard het gewicht goed naar de achterhand verplaatst en zich zo van voren kan liften.

Dit ga je doen: een aantal oefeningen uit Klasse Middelzwaar plus verzamelde gangen, uitgestrekte gangen, appuyeren, keertwending om de achterhand en een vliegende galop wissel.

 

 

Zeer Zwaar: Download Protocol

In Klasse Zeer Zwaar ga je alle draf oefeningen doorzitten.

De balans moet duidelijk opgericht zijn, waarbij het paard het gewicht goed naar de achterhand verplaatst en zich zo van voren kan liften.

Dit ga je doen: een aantal oefeningen uit Klasse Zwaar plus een pirouette en een zigzag appuyement.

Categorie 3 en Klassen

Categorie 3 is bedoeld voor ruiters met lichamelijke of geestelijke beperkingen. Ze rijden vaak op een speciale manege waar ze alle benodigde expertise en uitrusting hebben. Voor deze categorie hebben we ook 5 niveaus:

 

G1: Download Protocol

In dit niveau kan de ruiter rijden onder begeleiding van iemand vanaf de grond. Ze kunnen aan een lijn genomen worden of iemand loopt alleen mee. Alle figuren en oefeningen zijn in stap. De jury legt de nadruk op de ontspanning van de ruiter die zichtbaar plezier heeft.

 

 

G2: Download Protocol

Dit niveau gebruikt exact dezelfde proef als de proef van klasse G1, alleen deze keer rijdt de ruiter zonder begeleiding. De jury legt de nadruk op de houding van de ruiter op het paard en de correctheid van de figuren. Maar de jury wil vooral zien dat de ruiter plezier heeft.

 

 

G3: Download Protocol

Wanneer de ruiters op dit niveau meedoen, moet de ruiter kunnen draven. Alle figuren en oefeningen zijn in stap en draf. Maar om te wennen aan deze nieuw gang, kan op niveau G3 de ruiter met begeleiding rijden. Ze kunnen aan een lijn genomen worden of iemand loopt alleen mee. De jury legt de nadruk op de ontspanning van de ruiter die zichtbaar plezier heeft.

 

 

G4: Download Protocol

Dit niveau gebruikt exact dezelfde proef als de proef van klasse G3, alleen deze keer rijdt de ruiter zonder begeleiding. De jury legt de nadruk op de houding van de ruiter op het paard en de correctheid van de figuren. Maar de jury wil vooral zien dat de ruiter plezier heeft.

 

 

G5: Download Protocol

In niveau G5 kan de ruiter alleen rijden zonder begeleiding. Op dit niveau kennen we de gangen stap, draf en galop. De jury legt de nadruk op de houding van de ruiter op het paard en de correctheid van de figuren. Maar de jury wil vooral zien dat de rijder plezier heeft.