Protocollen

We All Ride Protocollen

WeAllRide heeft nieuwe protocollen ontworpen die je kunt rijden. Met deze nieuwe oefeningen word je getest op hoe goed jij en jouw paard zijn getraind in dressuur. Al onze proeven zijn gebaseerd op harmonie tussen jou en jouw paard of pony, zodat je allebei plezier hebt in het rijden. Klinkt goed toch?

Bekijk deze pagina en bepaal welke categorie en welk niveau het beste bij je past. Download het protocol en begin met oefenen. Ben jij samen met je paard of pony klaar om deel te nemen aan de wedstrijd? Maak een video en upload deze via de app of de website. Blijf op de hoogte van de ranglijst en misschien win je wel geweldige prijzen. Veel plezier en succes met rijden!

Categorie 1 en Klassen

Als manege-ruiter train je niet elke dag met een eigen paard of pony. In categorie 1 kun je dan prima je niveau tonen en naar hogere klassen doorstromen. We hebben in totaal 5 klassen. De beoordeling is gericht op de houding en zit van de ruiter, correct omgaan met de pony of het paard en de netheid van de uitvoering van de figuren. Hoe hoger de klasse, hoe strenger er op deze criteria wordt beoordeeld.

 

P1: Download Protocol

Eenvoudige oefeningen en iets moeilijkere figuren in stap en draf. Makkelijk te begrijpen door kinderen.

Dit ga je doen: grote volte, van hand veranderen, teugels langer laten worden en weer oppakken plus gebroken lijn.

 

 

P2: Download Protocol

Eenvoudige oefeningen en iets moeilijkere figuren in stap, draf en galop.

Dit ga je doen: grote volte, door een S van hand-veranderen, teugels langer laten worden en weer oppakken, gebroken lijn.

 

 

P3: Download Protocol

Eenvoudige oefeningen en moeilijkere figuren in stap, draf en galop.

Dit ga je doen: grote volte, slangenvolte met 3 bogen, een S van hand-veranderen, teugels langer laten worden en weer oppakken, gebroken lijn. Ook vragen we bij enkele draf-oefeningen om door te zitten.

 

 

P4: Download Protocol

Eenvoudige oefeningen en moeilijkere figuren in stap, draf en galop.

Dit ga je doen: grote volte, slangenvolte met 3 bogen, een S van hand-veranderen, teugels langer laten worden en weer oppakken, 5 meter gebroken lijn en stap en draf verruimen. Ook ga je bij een aantal draf-oefeningen doorzitten.

 

 

P5: Download Protocol

Eenvoudige oefeningen en moeilijkere figuren in stap, draf en galop.

Dit ga je doen: grote volte, een S van hand-veranderen, paard de hals laten strekken, 5 meter gebroken lijn en middenstap en middendraf. Ook ga je bij een aantal draf-oefeningen doorzitten.

Categorie 2 en Klassen Regulier Competities

Als individuele wedstrijdruiter kun je elke dag trainen met een ’eigen’ paard of pony. Bij categorie 2 ga je laten zien dat je het paard goed traint en vorderingen maakt. Er zijn 5 klassen: Basis, Licht, Middelzwaar, Zwaar en Zeer Zwaar. Je kan steeds naar een volgende klasse promoveren.

 

Let op: Voor sommige competities zijn er andere proeven die gereden moeten worden. De proeven op deze pagina gelden voor de Reguliere WeAllRide Competities

 

Basis, Proef 1: Download Protocol

In Klasse Basis ga mag je zelf kiezen of de draf-oefeningen gaat lichtrijden of doorzitten.

De balans van het paard mag nog wat horizontaal zijn.

Dit ga je doen: halthouden en groeten, gebroken lijn 5 meter, grote volte, middenstap, middendraf, van hand veranderen, hals laten strekken.

 

 

Licht, Proef 1: Download Protocol

In Klasse Licht bepaal je zelf of je de draf-oefeningen gaat doorzitten of lichtrijden.

Je laat duidelijk zien dat je van horizontaal balans naar meer oprichting gaat rijden.

Dit ga je doen: een aantal oefeningen uit Klasse Basis plus door een S van hand veranderen, wijken voor de kuit, achterwaarts en middengalop.

 

 

Middelzwaar, Proef 1: Download Protocol

In Klasse Middelzwaar bepaal je zelf of je de draf-oefeningen gaat doorzitten of lichtrijden.

De balans moet duidelijk opgericht zijn.

Dit ga je doen: een aantal oefeningen uit Klasse Licht plus middendraf, volte 10 meter, schouderbinnenwaarts, travers en contragalop.

 

 

Zwaar, Proef 1: Download Protocol

In Klasse Zwaar ga je alle draf oefeningen doorzitten.

De balans moet duidelijk opgericht zijn, waarbij het paard het gewicht goed naar de achterhand verplaatst en zich zo van voren kan liften.

Dit ga je doen: een aantal oefeningen uit Klasse Middelzwaar plus verzamelde gangen, uitgestrekte gangen, appuyeren, keertwending om de achterhand en een vliegende galop wissel.
SPECIAAL VOOR DE PONYRUITERS IN DEZE KLASSE: Jullie mogen de vliegende galopwissel vervangen door de eenvoudige galopwissel. 

 

 

Zeer Zwaar, proef 1: Download Protocol

In Klasse Zeer Zwaar ga je alle draf oefeningen doorzitten.

De balans moet duidelijk opgericht zijn, waarbij het paard het gewicht goed naar de achterhand verplaatst en zich zo van voren kan liften.

Dit ga je doen: een aantal oefeningen uit Klasse Zwaar plus een pirouette en een serie om de 3.

Categorie 2 en Klassen [email protected] Competities

Als individuele wedstrijdruiter kun je elke dag trainen met een ’eigen’ paard of pony. Bij categorie 2 ga je laten zien dat je het paard goed traint en vorderingen maakt. Er zijn 5 klassen: Basis, Licht, Middelzwaar, Zwaar en Zeer Zwaar. Je kan steeds naar een volgende klasse promoveren.

 

Let op: Voor sommige competities zijn er andere proeven die gereden moeten worden. De proeven op deze pagina gelden voor de [email protected] Unlocked Competitie.

Bekijk goed de protocollen en kies welke klasse het beste bij jou en jouw paard past, want je mag dat zelf bepalen.

Categorie 5 en Klassen

Categorie 5 is bedoeld voor de Neckrope ruiters. We hebben hier speciale proeven voor ontwikkeld in 3 klassen:

 

N1: Download Protocol

In deze klasse zijn alle oefeningen in stap en draf. De jury kijkt naar hoe de houding en balans van jou en je paard, maar vooral ook naar de harmonie tussen jullie.

Dit ga je doen: Volte, van handveranderen op de diagonaal, halthouden en de gangen enkele passen verruimen.

In de proef wordt doorzitten gevraagd omdat je hiermee de meest constante inwerking hebt vanuit je zit. Dit is vooral met het rijden met een neckrope erg belangrijk. In deze klasse, zullen we nog geen punten aftrek geven wanneer je licht rijdt, maar je zult dit wel terug vinden in de tips en het persoonlijk advies.

 

N2: Download Protocol

In deze klasse doe je hetzelfde als in N1, aangevuld met de gang galop.

Dit ga je doen: Volte in galop, van handveranderen op de diagonaal, afwenden, halthouden, de gangen enkele passen verruimen.

In de proef wordt doorzitten gevraagd omdat je hiermee de meest constante inwerking hebt vanuit je zit. Dit is vooral met het rijden met een neckrope erg belangrijk. In deze klasse, zullen we nog geen punten aftrek geven wanneer je licht rijdt, maar je zult dit wel terug vinden in de tips en het persoonlijk advies.

N3: Download Protocol

In deze klasse verwachten we al wel echt wat meer van jou en je paard. Naast houding, balans en harmonie, wordt er nu ook echt gekeken naar de gehoorzaamheid en controle.

Dit ga je doen: Galop door gehele baan, 5m wijken, halthouden, achterwaarts, gangen verruimen.

In de proef wordt doorzitten gevraagd omdat je hiermee de meest constante inwerking hebt vanuit je zit. Dit is vooral met het rijden met een neckrope erg belangrijk. In deze klasse vragen toch echt wat meer van de africhting van het paard en daarom is het doorzitten hier wel echt verplicht. Wanneer je tijdens een oefening licht rijdt, zul je hiervoor wel puntaftrek krijgen. Uiteraard vind je dit ook terug in de tips en het persoonlijk advies.

Categorie 6: Mennen Dressuur 

Categorie 6 is bedoeld voor de Menners die dressuur willen rijden. We hebben hier speciale proeven voor ontwikkeld. We hebben ons voorlopig gericht op de Enkelspan proeven

Basis Enkelspan 20×40 download hier het protocol

Basis Enkelspan 20×60 download hier het protocol

Licht Enkelspan 20×60 download hier het protocol

Middelzwaar Enkelspan 20×60 download hier het protocol

Zwaar Enkelspan 20×60 download hier het protocol

Vrije Kür Basis – Download Protocol

 

Vrije Kür Licht – Download Protocol

 

Vrije Kür Middelzwaar – Download Protocol

 

Vrije Kür Zwaar – Download Protocol

Pony ruiters onder de 18 jaar oud, mogen de vliegende wissels vervangen door eenvoudige wissels. Ben je boven de 18 jaar, dan rijd je gewoon de vliegende wissels, ook als je op een pony rijdt.

Categorie 3 en Klassen

Categorie 3 is bedoeld voor ruiters met lichamelijke of geestelijke beperkingen. Ze rijden vaak op een speciale manege waar ze alle benodigde expertise en uitrusting hebben. Voor deze categorie hebben we ook 5 niveaus:

 

G1: Nieuwe proef  Download Protocol

In dit niveau kan de ruiter rijden onder begeleiding van iemand vanaf de grond. Ze kunnen aan een lijn genomen worden of iemand loopt alleen mee. Alle figuren en oefeningen zijn in stap. De jury legt de nadruk op de ontspanning van de ruiter die zichtbaar plezier heeft.

 

 

G2: Download Protocol

Dit niveau gebruikt exact dezelfde proef als de proef van klasse G1, alleen deze keer rijdt de ruiter zonder begeleiding. De jury legt de nadruk op de houding van de ruiter op het paard en de correctheid van de figuren. Maar de jury wil vooral zien dat de ruiter plezier heeft.

 

 

G3: Nieuwe proef  Download Protocol

Wanneer de ruiters op dit niveau meedoen, moet de ruiter kunnen draven. Alle figuren en oefeningen zijn in stap en draf. Maar om te wennen aan deze nieuw gang, kan op niveau G3 de ruiter met begeleiding rijden. Ze kunnen aan een lijn genomen worden of iemand loopt alleen mee. De jury legt de nadruk op de ontspanning van de ruiter die zichtbaar plezier heeft.

 

 

G4: Download Protocol

Dit niveau gebruikt exact dezelfde proef als de proef van klasse G3, alleen deze keer rijdt de ruiter zonder begeleiding. De jury legt de nadruk op de houding van de ruiter op het paard en de correctheid van de figuren. Maar de jury wil vooral zien dat de ruiter plezier heeft.

 

 

G5: Download Protocol

In niveau G5 kan de ruiter alleen rijden zonder begeleiding. Op dit niveau kennen we de gangen stap, draf en galop. De jury legt de nadruk op de houding van de ruiter op het paard en de correctheid van de figuren. Maar de jury wil vooral zien dat de rijder plezier heeft.

Categorie 4 en Klassen

Categorie 4 is bedoeld voor de Para-ruiters met lichamelijke beperking. Deze ruiters kunnen met bepaalde hulpmiddelen toch fijn paardrijden. Voor deze categorie kennen we ook 5 klassen.

 

Para 1: Download Protocol

In dit niveau zijn alle figuren en oefeningen zijn in stap. De jury kijkt in deze klasse naar de uitvoering van de oefeningen en de impuls van het paard. Het paard mag hierbij nog volledig in horizontale balans lopen.

 

 

Para 2: Download Protocol

In deze klasse ga je naast stappen ook een aantal oefeningen in draf uitvoeren. De figuren zijn nog op basis niveau. De jury kijkt vooral naar de uitvoering van de oefeningen, impuls en inwerking van de ruiter.

 

 

Para 3: Download Protocol

Deze proef heeft oefeningen in zowel stap, draf als galop. De jury kijkt hier echt naar het ontstaan van een harmonieuze samenwerking tussen ruiter en paard. Alhoewel het paard nog in horizontale balans mag lopen, wordt er al wel gekeken naar de groei potentie.

 

 

Para 4: Download Protocol

Op dit niveau zijn de oefeningen echt gericht om te laten zien waar jullie als combinatie staan in de mate van africhting. Om deze oefeningen goed uit te kunnen voeren, is het belangrijk dat jij en je paard al goed op elkaar zijn ingespeeld en de gehoorzaamheid bevestigd is. Het paard behoort hier al richting opwaartse balans te gaan.

 

 

Para 5: Download Protocol

Dit is het niveau waar jij en je paard echt samen een eenheid moeten zijn. Om deze oefeningen goed uit te kunnen voeren is het belangrijk dat je paard kan verzamelen in zijn gangen. Daarnaast moet jij het paard goed getraind hebben in de lengtebuiging en impuls. De jury verwacht op dit niveau een combinatie die in opwaartse balans, samen de oefeningen kunnen uitvoeren met minimale hulpen.