Susanne de Vries: “De paarden vinden het geweldig om in de schijnwerpers te staan”

Susanne de Vries rijdt momenteel met vier paarden mee met de online wedstrijden van WeAllRide. Met een hannoveraan van Fay Duyndam en twee IJslanders en een appaloossa van Miranda van de Schuur (red. Paardenplezier, Mordrecht) verschijnt ze zowel bitloos als met neckrope regelmatig in de virtuele ring.

De allereerste online proef reed ze met de IJslander Flokur fra Punktur. “Flokur is helemaal vanuit Polen naar Nederland gekomen en door ons ingereden. Het is een IJslander met vijf gangen, dus het is in de proef nog best een uitdaging om een goede draf te laten zien. Helemaal omdat we met neckrope rijden en dus de hele proef doorzitten, dat maakt net nog net iets moeilijker”. Met de IJslander Ofeigur is het net iets makkelijker volgens de amazone. “Hij kan vier gangen, dus de draf gaat net iets makkelijker. Alleen bij hem is het juist weer lastiger om een constant tempo te behouden”.

Vooruitgang

De amazone stuurt regelmatig video’s in. “Ik merk soms wanneer ik een ander jurylid heb”, lacht ze. “De laatste keer dat ik meedeed stuurde ik een tweede proefje in met Yuma. Voor mijn gevoel was hij veel voorwaartser dan de vorige keer, maar blijkbaar nog niet voorwaarts genoeg. Toen had ik gelijk door dat ik een ander jurylid had, dat was heel grappig. Daartegen heb ik ook een paar keer gehad dat ik twee keer achter elkaar hetzelfde jurylid had en dat die echt opmerkte dat het beter ging dan de vorige keer, en dat we vooruitgang hadden geboekt. Dat was heel leuk om terug te lezen. De feedback is echt heel nuttig en ik kan er altijd mee verder, dat is het leuke aan deze wedstrijd”.

Showpaard

Naast de twee IJslanders doet ze ook mee met appaloosa Yuma, en met Costa. “Yuma is van nature heel voorwaarts en makkelijk te rijden”. Over Costa vertelt ze: “Costa is met 27 jaar het oudste paard van stal. Al zijn tanden zijn getrokken, dus ik kan hem alleen nog bitloos rijden. Het is echt het showpaard van het stal, zodra de camera aangaat doet hij extra zijn best. De paarden hebben het sowieso altijd door als we gaan filmen, ze vinden het ontzettend leuk om in de schijnwerpers te staan”.

De amazone is blij dat ze op deze manier toch wedstrijden kan rijden met neckrope. “Dat maakt het rijden extra leuk”, vertelt ze. “Daarnaast is het een groot voordeel dat je nergens naartoe hoeft. Wedstrijdrijden kost heel veel tijd en geld, omdat je startpassen aan moet vragen en vervoer moet huren. Online rijden is wat dat betreft ideaal, omdat je gewoon thuis kan rijden”.

Gezond oud

Susanne is begonnen met het rijden op neckrope omdat een vriendin van haar dat ook regelmatig doet. “Toen ik het een keer op haar NRPS had geprobeerd vond ik het zo leuk dat ik het ook wilde proberen op mijn bijrijdpaarden. Ik vind het belangrijk dat de paarden zo goed mogelijk gereden worden. Ik ben ervan overtuigd dat als je ze goed dressuurmatig traint, ze ook veel gezonder oud kunnen worden. Dat zie ik heel erg terug bij Costa. Hij is dan wel 27, maar hij kan nog super mooi lopen. Toch is plezier hebben het allerbelangrijkste”, sluit ze enthousiast af.

Tekst: Isa Wessels

Foto’s: Marlies Kranstauber – Reerink/ privébezit