Tarifa Versteeg: “Ik ben bewuster gaan nadenken over rijden met neckrope”

Vanwege een schuurplek op het hoofd van fjord Ravel (v. Barstad) moest de 22-jarige Tarifa Versteeg noodgedwongen een tijdje met neckrope rijden. Ondanks dat het niet de bedoeling was, beviel het haar zo goed dat ze nu vaker zonder dan met hoofdstel rijdt. De combinatie doet al vanaf het begin mee met onze neckrope-competities en wist bij de laatste wedstrijd hun persoonlijk record met 74,20% te verbreken.

Niks aan de vrolijke fjord verraad dat hij al 25 jaar is. Tarifa doet nog alles met hem, van buitenritten tot wedstrijdrijden. “Mijn moeder heeft hem gekocht toen ik zeven was. Ik had toen nog niks met paarden, dus ik heb op hem leren rijden. In het begin ging dat niet altijd even goed, want we waren beide nog jong”, vertelt ze lachend. “Maar we zijn samen opgegroeid, dus dat is wel bijzonder. Ondertussen heeft mijn moeder een ander paard gekocht en is verzorg en rijd ik Ravel nu het meest”.

Echt zijn ding

Nadat de schuurplekken verdwenen waren, besloot de amazone dat ze verder wilde trainen in het rijden met neckrope. “Gewoon omdat Ravel dat super leuk vindt. Hij bloeit gelijk op en is een stuk actiever, neckroperijden is echt zijn ding. We rijden niet alleen dressuur, maar pakken ook regelmatig een hindernisje mee. Springen doen we niet eens meer met een hoofdstel, dat gaat veel makkelijker met alleen een touwtje om de nek. Ravel is inmiddels oud en wijs genoeg, die redt zichzelf wel”, grapt Tarifa.

“Het is jammer dat je bijna nergens wedstrijden kan rijden met alleen een neckrope. Ik vind het leuk om een doel te hebben en die te bereiken met een paard dat zo goed mogelijk door zijn lijf loopt, met zo min mogelijk hulpmiddelen. Volgens mij kan dit prima met normale wedstrijden. Er zijn natuurlijk veel gevaren die je kan bedenken, maar WeAllRide heeft op Equiday laten zien dat het ook gewoon goed kan gaan. Dit zijn mensen die gewoon recreatief rijden en zich prima redden op zo’n drukke locatie, dan zou het toch op wedstrijd ook moeten lukken!”

Puzzelen

Inmiddels kan de combinatie ook wat serieuzer dressuurrijden met op neckrope. “Toen ik begon had ik nooit verwacht dat we zo ver zouden komen. In het begin was het best puzellen, maar uiteindelijk bleek dat Ravel er echt super goed in is. Ik heb helaas nooit een instructeur kunnen vinden die mij zou kunnen begeleiden, maar we hebben het zelf aardig goed opgebouwd. Ik ben heel blij dat ik video’s in kan sturen naar WeAllRide en zo de kans krijg om toch tips en feedback kan krijgen van iemand die er verstand van heeft”.

Bewuster denken

Ze vervolgt: “Het commentaar is uitgebreid en ik kan er echt uit opmaken dat het jureren vanuit een filmpje ook echt wat toevoegt. Er is duidelijk te zien dat er goed wordt gekeken naar de oefeningen. Vaak staat er bij elk onderdeel wel een verbeterpuntje of tip, dus ik kan ook heel veel met de feedback. Voor mijn idee zijn Ravel en ik heel erg vooruitgegaan sinds de eerste keer dat we een video instuurden”.

“Zo had ik in het begin het idee dat ik mijn paard een beetje zijn gang moest laten gaan en dat ik alleen hoefde te sturen. Ravel liep een beetje met zijn neus over de rond en we hobbelenden gewoon leuk rond. Toen ik de tip kreeg van een jury dat ik mijn neckrope wel wat meer aan kon leggen en betere hulpen kon geven, merkte ik gelijk verschil. Hij loopt nu een stuk beter, zelfs al kleine stukjes nageeflijk over zijn rug en we zijn bezig met de stelling. Ik ben bewuster gaan nadenken over het dressuurmatige stuk”.

Hard trainen

“Ons enige doel is om Ravel zo lang mogelijk lichamelijk én mentaal goed te houden. Dat houdt in dat we veel afwisselen en leuke dingen doen. Wat ik wel nog een keer leuk zou vinden is meerijden met de lastigste cagetorie op neckrope. Maar daar moet je verplicht doorzitten, dat wil ik echt pas doen als Ravel constant over zijn rug loopt. Het is niet makkelijk, maar we gaan er hard voor trainen de komende tijd”, sluit ze enthousiast af.

Tekst: Isa Wessels

Foto: Geralda Holster